Fietsexpositie Cube Design Museum

De fiets is als vervoersmiddel niet weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. Nu Tom Dumoulin als eerste Nederlandse man de Giro heeft gewonnen, is fietsen populairder dan ooit. Het fietsmodel zoals we dat kennen, is echter allang niet meer de enige optie.

Door vorm en technologie op verschillende manieren met elkaar te combineren vinden designers de fiets namelijk steeds opnieuw uit. Een demarrage van innovatieve fietsen toont de toekomst van het rijwiel in de nieuwste expositie van Cube design museum: “Fiets – Bike – Fahrrad: innovative design on 2 wheels”. Aan kop gaan talent, inventiviteit en creativiteit met als resultaat ingenieuze rijwielen en protoypes, die design, uitstekend vakmanschap en industrie combineren. De expositie is een coproductie met IMF Foundation uit Italië en is van 1 juli tot en met 3 december 2017 te bezoeken in Cube design museum te Kerkrade.

Ongebruikelijke materialen en functies
De tentoonstelling toont eigentijdse modellen zoals de elektrische fiets ‘M.A.S.S. Snow' van Philippe Starck, maar ook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en functies, zoals de 'Bike for Two' en de 'Postale'. Iemand achterop de fiets meenemen is voor de Bike for Two, ontworpen door studenten van de afdeling Man & Activity aan de Design Academy Eindhoven, geen punt. Waar op de standaard bagagedrager officieel maar 25 kilo aan gewicht mag plaatsnemen, biedt het bankje op de Bike for Two comfortabel plaats aan twee volwassenen. De Postale, een prototype ontworpen door Paolo de Giusti, brengt de snelle en offensieve rijstijl van de wielerbaan naar de rijbaan. Verrassend genoeg maakt het voor de zitpositie niet veel uit dat de wielen ongelijk van grootte zijn, maar het grotere achterwiel zorgt wel voor meer snelheid en stabiliteit.

Veilig en hip met innovatieve accessoires
Ook de in de exposities getoonde fietsaccessoires rijden vooraan in het peloton. Innovatieve designs, zoals de magnetische fietslichten ‘Lucetta’ ontworpen door de Italiaanse studio Pizzolorusso en de opvouwbare fietshelm Closca, maken dat je veilig én hip op de pedalen kunt. Ook Nederlandse ontwerpen zijn te zien: een op een paperclip gebaseerd design van de Eindhovense studio VanBerlo, een fiets met een essen houten frame van Paul Timmer en de bijzondere gecurvde fiets van Herman van Hulsteijn.

Meer informatie op: http://www.cubedesignmuseum.nl/nl/activiteiten/fiets-bike-fahrrad-design-two-wheels

Tour de France Roadbook 2018

13 juni 2018 - Binnenkort is het zo ver! Het grootste wielerevenement ter wereld gaat weer van start. Wil jij ook perfect op de hoogte zijn van de routes van alle 21... Lees meer »

Oproep: Versterking gezocht

22 mei 2018 - Met Sabrina Stultiens, Bryony van Velzen, Kylie Waterreus en Kirsten Peetoom hebben we enkele mooie Limburgse uithangborden binnen het dameswielrennen... Lees meer »