Twee nieuwe mountainbikeroutes in Zuid-Limburg

Zuid-Limburg is twee nieuwe mountainbikeroutes rijker. Het gaat om de Watersley Sports & Talentpark Sittard-Geleen route en de Sittard Watersley NK 2019 route. De eerste verbindt twee hotspots voor de fietssport in de Gemeente Sittard-Geleen, de tweede vormt een ware uitdaging van de sportieve mountainbiker. De routes werden afgelopen zaterdag, 23 november geopend.

Watersley Sports & Talentpark Sittard-Geleen MTB Route
De Watersley-route verbindt het Watersley Sports & Talentpark met het Tom Dumoulin Bike Park. De route werd aangelegd door Stichting MOZL met de hulp van vrijwilligers van Stichting Singletrack Limburg. Financiële ondersteuning werd verleend door de Gemeente Sittard-Geleen, de Provincie Limburg en Watersley Sports & Talentpark, die als sponsor zijn naam aan deze route heeft verbonden. MOZL ziet mogelijkheden om de route de komende tijd nog te verbeteren. Tijdens de opening op 23 november vond de openingsrit plaats vanaf het Tom Dumoulin Bike Park, waarbij tientallen enthousiaste mountainbikers meereden. Bovendien is Watersley Sports & Talentpark Official Trailhub geworden, wat betekent dat dit bij uitstek een uitvalsbasis is voor mountainbiketochten.
 
Sittard Watersley NK 2019 MTB Route
Het NK-parcours op Watersley is de route waarop het NK MTB 2019 werd verreden. Dit parcours werd ontworpen door Bart Brentjens, winnaar gouden medaille mountainbike tijdens de Olympische Spelen in Atlanta 1996 en de bronzen medaille op die discipline tijdens de Spelen in Athene 2004.

Tijdens de opening lieten de top-mountainbikers Bart Brentjens, Milan Vader en Pepijn van Elzakker zien wat die route voor de mountainbiker in petto heeft. Voor Vader en Van Elzakker is de route een welkom oefenterrein, waar de eerste zich prima kan voorbereiden op de Olympische Spelen 2020 in Tokyo.
 
Na de demonstratierit werd volop meegedaan aan een MTB-clinic, waarbij aandacht werd gegeven aan diverse rijd-technieken, zoals: kijk-techniek, klim/afdaal-techniek, juiste remtechniek.
 
Ger Wagemans, voorzitter MOZL: “MOZL heeft nu twee routes toegevoegd aan het netwerk in Zuid-Limburg. De komende jaren zullen meer routes worden aangelegd en zullen bestaande routes worden verbeterd. Deze ontwikkeling wordt financieel mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg, Zuid-Limburgse gemeenten, zoals de Gemeente Sittard-Geleen, en het bedrijfsleven, zoals Watersley Sports & Talentpark. De ontwikkeling zou evenwel onmogelijk zijn zonder de hulp van tientallen vrijwilligers. Als blijk van waardering voor hun inspanningen kunnen mountainbikers de MTB-Card Zuid-Limburg aanschaffen.”
 
Startpunt
De parkeerplaats bij Watersley (Pergamijn) is het startpunt voor drie mountainbikeroutes, naast de twee nieuwe routes ook van de Windraak MTB-route.
 
Stichting Mountainbike Ontwikkeling Zuid-Limburg
MOZL werkt aan het ontwikkelen en faciliteren van een modern Zuid-Limburgs en Euregionaal mountainbike routenetwerk, waarbij vier pijlers centraal staan, te weten economie, ecologie, sport en recreatie. MOZL werkt samen met mountainbikeclubs, zoals Singletrack Limburg, terreinbeherende organisaties, overheden en organisaties op het gebied van sport en toerisme. Ook zoekt MOZL de samenwerking met het bedrijfsleven in de regio.

Wielersport monitor 2020

08 april 2020 - Buiten bewegen is, nu sportfaciliteiten gesloten zijn, voor veel mensen het alternatief om te sporten. We gaan sportief fietsen en trekken eropuit met... Lees meer »

Wielerdocu op L1

03 april 2020 - De Hel van het Mergelland, heet tegenwoordig Volta Limburg Classic, maar is al sinds 1973 een begrip in de wielersport, een klassieker door de... Lees meer »