Verslag Radjungendtour 2018 - Limburg Cycling Selectie

In een sterk internationaal deelnemersveld van 130 renners met veel nationale teams hebben de renners van de Limburg Cycling Selectie (LCS) deelgenomen aan de zware 5-daagse Radjungendtour in Oostenrijk.

Facts

  • 33e. Internationale Radjungendtour Oststeiermark - Oostenrijk
  • Categorie: Nieuwelingen
  • Renners Limburg Cycling Selectie: Daan Douven, Jochem Widdershoven, Lars Zoomers, Niels Luiten en Dann Gobbels
  • Peloton van 130 renners 
  • 22 teams (waarvan 11 nationale teams!) uit 15 verschillende landen
  • Proloog + 4 etappes
  • Totale afstand 276 km
  • Totaal 4200 hoogtemeters

Proloog

De 1,6 km lange proloog was een prooi voor Tim Wafler van het Oostenrijkste nationale Team. Met een gemiddelde snelheid van 51 km/u reed hij naar de winst. De renners van de Limburg Cycling Selectie (LCS) eindigden in de proloog als volgt:

Lars 54e op 9 seconden
Daan 68e op 10 seconden
Jochem 86e op 12 seconden
Dann 96e op 13 seconden
Niels 108e op 15 seconden

1e etappe
Na de proloog van gisteren, waar de renners van de LCS zich goed hebben laten zien en de verschillen klein waren, stond er gisteren een etappe van 64 kilometer op het programma. Met maar liefst 2 beklimmingen van de 3e categorie en een van de 1e. De renners van de LCS hebben zich goed geweerd in het peloton en konden met de eerste renners mee over de bergen. Na verschillende aanvallen van onder andere de Duitse en Belgische nationale ploeg ontstond er een kopgroep van 12 renners.

Door het hoge tempo in het peloton slonk de voorsprong van de koplopers als sneeuw voor de zon. Met een voorsprong van ongeveer 1 minuut begon de kop van de wedstrijd aan de laatste klim van de dag. Het regende demarrages en de renners van de LCS koersten zeer attent mee op de zware col van de eerste categorie. Het peloton brak in verschillende groepen. Lars Zoomers en Jochem Widdershoven zaten attent vooraan en kwamen met de eerste renners mee over de top. De koplopers werden helaas niet meer bijgehaald door de voorwacht van het peloton. Jochem en Lars eindigden in de achtervolgende groep op plek 35 en 41. Vlak daar achter kwamen de andere renners van de LCS. 

Uitslag 1e etappe en algemeen klassement:
Jochem 35e (36e in het klassement)
Lars 41e (24e in het klassement)
Niels 69e (71e in het klassement)
Dann 84e (85e in het klassement)
Daan 115e (114e in het klassement)

2e etappe
In de 2de etappe van de Radjugendtour reden de renners van Pöllau naar Anger. Het was erg regenachtig en valpartijen lagen op de loer. Nadat de renners over de eerste twee beklimmingen van de dag waren geraakt en de plaatselijke ronde opreden was er een grote valpartij vooraan het peloton en kon Daan eromheen, maar Jochem, Niels, Dann en Lars werden gehinderd door die valpartij of lagen zelfs op de grond. Doordat er vlak na de valpartij een beklimming lag was het deelnemersveld volledig uit elkaar geslagen. Na de beklimming reden Daan en Jochem in het 2e peloton en Niels, Dann en Lars reden daarachter in de achtervolging. Lars reed zelfs op een van de reservefietsen. Op deze manier kwamen de renners ook over de finish.

Uitslag 2e etappe
50. Daan Douven +0,54
54. Jochem Widdershoven +0,54
71. Lars Zoomers +1,32
78. Niels Luiten +1,49
80. Dann Gobbels +2,00

3e etappe

Vandaag was de koninginne etappe van de Radjugend Tour 2018. Na een start zonder neutralisatie was het snel naar voren rijden voor iedereen want direct na de start ontstonden al groepen. Eenmaal onder in het dal reed Lars in groep 1 en de andere renners daar net achter. De renners van de LCS wisten nog terug te komen met uitzondering van Daan die met alle steile klimmen in het achterhoofd kopwerk voor de andere renners had gedaan. Na de tussensprint op circa 35 km viel het peloton voor de eerste keer stil en kon er eindelijk even hersteld worden. Niet veel later ging een Ierse renner er van door met Niels in zijn wiel maar ze werden snel terug gepakt. Dann had ondertussen het peloton moeten laten gaan. Met de eerste doorkomst over de finish viel alles uit elkaar en wist Niels naar een 35e plek te fietsen,  
Jochem een 38e plek, Lars werd 46e, Dann 66e en Daan 109e.

4e etappe
De laatste etappe was niet makkelijk, de kou en het slechte weer hielpen daar niet bij. Meteen na de neutralisatie werd er hard gereden. De renners van de LCS konden het goed volgen en Lars trok zelfs nog in de aanval. Na ongeveer 30 km barstte het peloton in stukken. Jochem en Lars konden mee met de eerste groep. Niels en Dann kwamen in een 2de peloton en reden zo naar de finish. Dann mocht helaas de plaatselijke ronde niet meer rijden maar heeft als eerste jaars een super prestatie geleverd.

In het eindklassement (waar 126 renners de wedstrijd uitreden) waren de renners van de Limburg Cycling Selectie als volgt geclassificeerd:

Jochem 27e
Lars 31e
Niels 43e
Dann 74e
Daan 75e

In het algemeen ploegenklassement werd de Limburg Cycling Selectie 9e (van de 22 ploegen).
De renners zijn een bijzondere wedstrijd en prachtige ervaring rijker. 

Tour de France Roadbook 2019

27 juni 2019 - Binnenkort is het zo ver! Het grootste wielerevenement ter wereld gaat weer van start. Dit jaar is de Grand Départ in Brussel om de hoek. Wil jij ook... Lees meer »