Wielerboek Jan Janssen 68

In het Parkhotel Valkenburg is het boek Jan Janssen 68 gepresenteerd. Tour de France directeur Christian Prudhomme kwam speciaal naar Limburg om het eerste boek aan Jan Janssen te overhandigen. De wielrenner uit Nootdorp was vijftig jaar geleden de eerste Nederlander die de Tour de France wist te winnen.

De Limburgse fotograaf Tonny Strouken heeft 68 foto’s uitgezocht die op groot formaat zijn afgedrukt in het prachtige fotoboek. De teksten in het boek zijn van Telegraaf-wielerjournalist  Raymond Kerckhoffs. Het boek is een initiatief van Jos van de Mortel (o.a. eigenaar Parkhotel Valkenburg) die een van de belangrijkste momenten uit de Nederlandse wielergeschiedenis wilde vereeuwigen. 

Prudhomme twijfelde geen seconde toen hij voor de presentatie werd uitgenodigd. ,,Mijn eerste herinnering aan wielrennen is Jan", vertelde de Parijzenaar. ,,Ik was acht jaar oud toen ik de Tour voor het eerst op tv zag. Iemand met een zonnebril won op een spectaculaire wijze die ronde. Dat was Jan Janssen in 1968. Later had ik een grote foto van hem op zijn kamer hangen. Hij is nog altijd een inspiratiebron voor bij. Door de jaren heen zijn we goede vrienden geworden.” 

Janssen raakte bij het zien van diverse foto’s geëmotioneerd. ,,Er zitten nog veel foto’s bij die ik nooit eerder gezien had. Vooral de teamfoto bij de start raakt me. Van de tien renners waar we destijds mee van start gingen, zijn er nog maar vier in leven. Ik voel me bevoorrecht dat ik dit nog mag mee maken.”  

Het boek op groot formaat is voor 39,50 euro bij de boekhandel of in Parkhotel Valkenburg verkrijgbaar. ISBN: 9789090309101 

Kijk voor meer informatie op: https://www.janjanssen68.nl/