Wielerdocumentaire Passie voor de Cauberg

Onder aanwezigheid van o.a. oud-renner en koersdirecteur Leo van Vliet, de gehele Amstel Gold Race organisatie, voormalig bondscoach Bert van Marwijk, profrenner Jos van Emden, NOS-journalist Gio Lippens en vele vertegenwoordigers uit de Limburgse wielerwereld en overheden ging op donderdag 21 december jl. de documentaire “Passie Voorbij de Cauberg” - het verhaal achter de schermen van de Amstel Gold Race - in première bij Alley Cat Bikes & Coffee in Maastricht.

52e Amstel Gold Race
In het weekend van 16 april 2017 vond de 52e Amstel Gold Race plaats. De wielerwedstrijd die elk jaar miljoenen mensen wereldwijd aan de buis kluistert, maar die ook steevast tienduizenden mensen naar Zuid-Limburg lokt om zelf te fietsen tijdens de toerversie, of om de wedstrijd live te aanschouwen in het Heuvellandschap. Om dit unieke sportevenement in Limburg in goede banen te leiden werken tijdens het weekend van de Gold Race bijna 800 mensen mee aan het succes. Regisseuse en cameravrouw Carol Eijck (Spot productions) uit Eijsden heeft samen met fotograaf George Deswijzen uit Bocholtz deze documentaire gemaakt. “Passie voorbij de Cauberg” vertelt het bijzondere verhaal van de 52e Amstel Gold Race. 

Achter de schermen
De makers hebben zich dit jaar achter de schermen van de Amstel Gold Race begeven om de kant die de mensen voor de tv en langs de weg niet zien, in beeld te brengen. "Het waren zeer intensieve dagen”, zo vertelt George. “Samen met ons team verzorg ik al 4 jaar de fotografie rondom de Amstel Gold Race. Deze documentaire bood een uitgelezen kans als ‘extraatje' op de reeds bestaande en veeleisende foto werkzaamheden voor de organisatie, persbureaus en diverse andere klanten.”

“We willen met Passie voorbij de Cauberg laten zien wat de impact is van dit evenement, niet alleen voor de mensen die thuis voor de buis zitten of langs de weg staan, maar vooral ook voor de mensen die aan dit evenement meewerken. De omvang en het bereik van de Gold Race zorgen ervoor dat Limburg internationaal op de kaart wordt gezet als unieke grensoverschrijdende wielerregio.

Van tevoren hebben we samen met wedstrijdorganisator Roy Packbier (The PEPr Company) een goed draaiboek gemaakt. Dat zorgde voor rust in een hectisch weekend waardoor we ons hebben kunnen focussen op het maken van prachtige beelden.”, aldus Carol. De documentaire van bijna een uur laat unieke beelden zien van o.a. het opbouwen van de finishlijn in Vilt, de werkzaamheden rondom de toerversie Amstel Gold Race (15.000 deelnemers), de werkzaamheden van de NOS, de start van de race in Maastricht en een geëmotioneerde koersdirecteur Leo van Vliet na afloop van de Amstel Gold Race met de gedroomde winnaar Phillipe Gilbert.

Filmfestivals
Passie voorbij de Cauberg is tevens ingezonden naar de sportfilmfestivals van Toronto, New York en Bari.

 Uitzending L1
"Passie voorbij de Cauberg wordt op zaterdag 6 (18.00u) en zondag 7 (15.00u-18.00u) januari as. uitgezonden op L1 televisie.