Wielermonument voor Mathieu Cordang

Op 29 augustus is in Swalmen een monument onthuld voor wielrenner Mathieu Cordang. In zijn eigen 'Mathieu Cordang Park' werd door familie, wethouders van Roermond en olympisch Kampioen Jan Krekels het monument onthuld dat de bijzondere prestaties van Mathieu Cordang vereeuwigt. Kleinzoon Stan Cordang poseerde met een originele fiets waarop zijn grootvader zijn wedstrijden en records reed.

Eind negentiende eeuw was Mathieu Cordang één van de beste wielrenners van ons land. Deze opmerkelijke renner uit Limburg had opvallende stunts, zoals een wedstrijd tegen de trein op 12 februari 1896. Ondanks dat Mat Cordang twee turven hoog is, een niet bijster aerodynamische snor draagt en dol is op grote sigaren, blijkt hij een fenomenaal wielertalent.

Het ene duurrecord na het andere sneuvelt onder de door zijn beentjes voortgedreven wielen. Een van de meest absurde van die records is het wereldrecord 24 Uur achter motorgangmaking. In een etmaal rijdt Cordang maar liefst 1030 kilometer en 110 meter. Het levert hem de bijnaam ReCordang op. Daarnaast reeg hij de overwinningen aaneen. Hij won maar liefst 18 klassiekers boven de 300 km en werd 2e in Parijs Roubaix en Bordeaux-Parijs. 

Lees meer over Mathieu Cordang op: http://hetiskoers.nl/vergeten-wielrenner-cordang-mathieu/ of https://nl.wikipedia.org/wiki/Mathieu_Cordang

Tour de France Roadbook 2019

27 juni 2019 - Binnenkort is het zo ver! Het grootste wielerevenement ter wereld gaat weer van start. Dit jaar is de Grand Départ in Brussel om de hoek. Wil jij ook... Lees meer »