Zwaarte mountainbikeroutes in kaart gebracht

Zuid-Limburg kent op dit moment 21 mountainbikeroutes die sinds de jaren negentig zijn aangelegd. Deze routes liggen verspreid door heel Zuid-Limburg. Elk jaar bezoeken vele duizenden mountainbikers uit binnen- en buitenland Zuid-Limburg. Om Zuid-Limburg attractief te houden voor deze gebruikers zijn wekelijks onderhoud, een duurzame lange termijnvisie met betrekking tot de route-ontwikkeling en goede contacten met de verschillende stakeholders voorwaarden om van Zuid-Limburg een van de meest succesvolle mtb-regio’s van Noord-Europa te maken.

De afgelopen vijf jaar is binnen de Zuid-Limburgse mountainbikewereld veel werk verzet. Nieuwe routes zijn aangelegd, vele kilometers asfalt zijn uit bestaande routes gehaald en nieuwe fun-elementen toegevoegd. In het nieuwe vijfjaren plan (ambitiedocument) van MOZL wordt een nieuwe ontwikkeling voor de Zuid-Limburgse mountainbikeregio aangekondigd, een classificatiesysteem. 

Classificatiesysteem
Op donderdag 9 juli onthulde Olympisch en wereldkampioen kampioen Bart Brentjens en wethouder gemeente Valkenburg aan de Geul Claudia Bisschops bij Landal Kasteeldomein de Cauberg het nieuwe classificatiesysteem voor de Zuid-Limburgse mtb-routes. Dit netwerk biedt voor elk niveau mountainbiker een geschikte route. Vanuit de gebruikers en clubs kwam echter de wens om de zwaarte van de route aan te duiden. Jean Debeij, secretaris van MOZL, legt uit: “We hebben op verschillende manieren contact met de gebruikers van de routes. Dit zijn gevorderde mountainbikers en liefhebbers die af en toe op de fiets stappen, maar ook mensen die nog nooit eerder in Limburg op de mountainbike zijn gestapt. Met name deze laatste groep vraagt om meer informatie. Niet iedereen kan of wil een technisch en fysiek zware route fietsen, zoals de Sint Pietersberg-route in Maastricht of de NK-parcoursen in Landgraaf en Sittard. Een systeem dat de zwaarte aangeeft verschaft duidelijkheid en geeft mensen een bruikbaar instrument in handen om een te gekke dag op de mountainbike in Zuid-Limburg te plannen.”

Olympisch kampioenen Bart Brentjens en Anna van der Breggen zijn blij met de mtb-routeclassificatie. 
Samen met de mtb-clubs heeft MOZL de verschillende routes voorzien van een heldere classificatie. Een classificatie die informatie geeft aan de gebruiker over de zwaarte van de route. Dit systeem is vergelijkbaar met de skipistes, waarbij met kleuren wordt gewerkt. De zwaarte wordt bepaald door de mate van techniek die vereist is om de route af te leggen, de fysieke gesteldheid van de route (percentage singletracks, percentage asfalt, hoogtemeters) en de lengte van de route. Voor de mtb-routes in Zuid-Limburg gaat deze classificatie er als volgt uitzien: 

• Zwart = XC-route Zeer technische routes, bestemd voor technisch geoefende mountainbikers.
• Rood = mtb-route Technische route bestemd voor geoefende mountainbikers.
• Blauw = mtb-route Route bestemd voor ervaren mountainbikers en ervaren gravelers.
• Groen = mtb-route Geschikt voor beginnende mountainbikers en voor gravelers.

Klik HIER voor de kaart met de classificatie van de 21 Zuid-Limburgse mtb-routes. 

De classificatie moet een begrip worden bij de gebruikers die op deze manier veel makkelijker hun route kunnen plannen op basis van hun niveau, fitheid van de dag in combinatie met de bodemgesteldheid. MOZL onderzoekt in dit verband de ontwikkeling van een smartphone-app met routes, classificatie en toeristische waardering, plus informatie over horeca. 
 

Rabobank Liberation Ride

24 juli 2020 - Ben jij die Uber coole Mountainbiker en BMX-er die graag eens over hindernissen wil racen? Neem dan deel aan de eerste editie van de Rabobank... Lees meer »

Ladies Only - Pro Training

15 juli 2020 - Op 29 juli organiseert Limburg Cycling op het Tom Dumoulin Bike Park een Ladies Only - Pro Training die wordt verzorgd door meerdere rensters van Team... Lees meer »