Van randje Zuid-Limburg naar de rand van de Ardennen

Langs glooiende vergezichten, stuwmeren en ongerepte naaldbossen

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Daarom hebben Limburg Cycling en online wielerplatform Grimpeur de handen ineen geslagen. Onze missie? Jouw grenzen verleggen!

Startlocatie:

Slenaken

Lengte:

100 km

Hoogtemeters

1500

Moeilijkheid:

4/5


ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto's en informatie op onze Komoot pagina: HIER

  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

De volgende beklimmingen ga je op volgorden tegenkomen tijdens deze route:

  • Mabrouck
  • Hombourg – Henri Chapelle
  • Côte de la Ville Haute
  • Côte des Sangliers
  • Langesthal
  • Eperheide

Beschrijving
Soms sta je versteld van de mooie plekken die je kunt ontdekken vanaf de fiets. Helemaal op eigen kracht. Dit is zo’n rit. Een kleine mini-vakantie op de racefiets. Van randje Zuid-Limburg, langs glooiende vergezichten, stuwmeren en ongerepte naaldbossen, naar de rand van de Ardennen.

Vanaf het vertrekpunt in Slenaken wordt al snel de Belgische grens overgestoken naar het kenmerkende landschap van de Voerstreek. De rustige wegen, vergezichten en het bovengrondse elektriciteitsnet helpen meteen bij het vakantiegevoel.

Uitdaging voor de grimpeurs
Dat gevoel ga je in deze rit niet meer loslaten. Want na iedere klim worden de vergezichten en pittoreske dorpjes een stukje mooier. En over klimmen gesproken. Met 1.500 hoogtemeters is deze rit een mooie uitdaging voor de grimpeurs. De moeilijkste klim start vanuit Limbourg. Vanuit het centrum rukt de Côte de la Ville Haute als een muur voor je op. Bijna een kilometer lang blijven de hellingspercentages in de dubbele cijfers. Dit is een pittige klant!

Stuwmeren
Op ongeveer 35km fietsen bereik je het eerste stuwmeer. De indrukwekkende Barrage de la Gileppe. Stop hier zeker even voor koffie en een fotomomentje. Na een stukje langs het meer te fietsen klim je via de prachtige Côte des Sangliers terug naar hoger gelegen gebied. Op naar de Vesderstuwdam in Eupen!

In Eupen wordt het hoogste punt van deze rit behaald. 400 meter boven NAP! Vanaf hier dwarrelt de route weer terug richting Zuid-Limburg. Langzaam zie je het bosrijke Ardennengebied weer veranderen naar de open gelegen heuvels van de Voerstreek. Wil je nog even blijven genieten op Belgisch grondgebied dan is een stop bij bistro Le Soigneur een aanrader. Nog even de reserves bijvullen want er word nog één keer geklommen in Zuid-Limburg. Je moet de Eperheide nog overwinnen voordat de benen omhoog mogen.

Tips:

  • Doe voor deze rit een bar minder luchtdruk in je banden dan normaal. De Belgische wegen in de Voerstreek en Ardennen zijn een stuk ruiger dan je gewend bent in Nederland. Dit rijdt een stuk comfortabeler.
  • Op de startlocatie in Slenaken kun je gratis parkeren op de grote parkeerplaats “Bij de brug” gelegen onderaan de Loorberg.

Tekst en route: grimpeur.nl