Hellingen langs het Jekerdal, Maasdal en Berwijndal

Een route over 95% Belgisch grondgebied

Het Zuid-Limburgs Heuvelland, het decor van legendarische wielerwedstrijden en roemruchte beklimmingen. De glooiende heuvels zijn immens populair bij wielerminnend Nederland. En dat is niet onopgemerkt gebleven! Onze missie? Jouw grenzen verleggen! Dit keer een grensoverschrijdende route van Racefiets-routes.nl

Startlocatie:

Eijsden

Lengte:

88 km

Hoogtemeters:

700

Moeilijkheid:

3/5


ROUTE DOWNLOAD OPTIES

  1. Kijk voor deze en meer routes, foto's en informatie op onze Komoot pagina: HIER

  2. Download de route rechtstreeks als GPX: HIER

Beschrijving
De startplaats van de route is de kerk van Mariadorp. Via Eijsden fiets je naar België en volg je kilometers lang het betonfietspad/kade langs het Albertkanaal. Het Maasdal verlaat je via de beklimming van Montagne Saint-Pierre. De afdaling hiervan brengt je in het dal van de Jeker. Langs het dal van de Jeker (in het Frans heet dit riviertje Geer), liggen mooie hellingen.

Taalgrens passage
De taalgrens wordt meerdere malen gepasseerd. Kenmerkend voor de streek ten noorden van de Jeker (Haspengouw) zijn de vele goede betonwegen door akkers voerend (ten behoeve van agrariërs). De wind heeft hier vrij spel. De drukkere wegen in het Jekerdal worden vermeden door vrijliggende fietspaden (ondermeer een geasfalteerd fietspad over een voormalige spoorlijn) te volgen, en door wegen te volgen waar alleen agrarisch verkeer is toegestaan.

Rond het Jekerdal krijg je de volgende beklimmingen:

  • Plattenberg (ook bekend als Tiendeberg of Zusserdel), prachtige klim over alsmaar slingerende weg door de boomgaarden.
  • Côte de Wonck. Eind mei 2017 is deze weg deels afgesloten met betonblokken, omdat de rotswand langs de weg instabiel is geworden. Je kunt er met de fiets net langs af. Let hier dus op. Mogelijk is hierdoor het eenrichtingsverkeer van de net iets zuidelijkere opgang van deze klim opgeheven (welke dan een prima alternatief zou zijn). Hoe de situatie hier nu is, is me niet bekend.
  • Sur Les Coteaux (gemiddeld 4%, maximaal 6% en 1.8 kilometer lang).
  • Thier Saint Laurentfile:930
  • Chavée Arecht / Arechtberg (max. 15%).

Daarna daal je de westelijke kant van de Hallembaye af over een smal geasfalteerd binnenweggetje, maar wel opletten: onderaan de afdaling staat een hek! Via het fietspad langs de westelijke zijde van het Albertkanaal kom je in Hermalle-sous-Argenteau en steek je de Maas over. Je klimt het Maasdal uit via Rue de Richelle. De afdaling die volgt brengt je in Dalhem en de Voerstreek waar de rivier de Berwijn (in 't Frans Berwinne) een flink reliëf heeft uitgesleten. De twee beklimmingen in de Voerstreek (Clos du Grand Sart en de klim naar Neufchateau) kennen ook het grootste hoogteverschil op deze track. Geniet ook van de prachtige vergezichten na het passeren van het dorp Neufchateau! Een lange afdaling brengt je in Warsage en dan weer spoedig in Nederlands taalgebied.

Tekst en route: Racefiets-routes.nl